WA-verzekering: Uitleg

Wanneer jij een potje aan het voetballen bent op straat voor je huis, wil het wel eens gebeuren dat de bal per ongeluk door een ruit vliegt. In dit geval ben jij dan de aansprakelijke en moet jij de kosten gaan vergoeden. Dan is het erg fijn als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Voor slechts enkele euro's per maand wordt de schade, aangericht door de verzekerde, door de verzekeraar vergoed. Echter worden de aansprakelijkheidsverzekering en de WA-verzekering in de volksmond vaak door elkaar gehaald of als een en dezelfde verzekering beschouwd. Dit is alleen niet het geval. De aansprakelijkheidsverzekering en de WA-verzekering verschillen wel degelijk van elkaar. Wat een aansprakelijkheidsverzekering precies is, lees je hier. Op deze pagina gaan we dieper in op de WA-verzekering.

WA-verzekering

Een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, ook wel WA-verzekering genoemd, is een verzekering die de verzekerde beschermd tegen het risico van aansprakelijkheid. Zoals aan is gegeven, is een WA-verzekering dus een onderdeel van de aansprakelijkheidsverzekeringen. Er is echter wel een belangrijk aspect dat de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekeringen scheidt van de gewone aansprakelijkheidsverzekeringen. De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt namelijk schade die door de verzekerde is veroorzaakt tijdens het besturen van een motorvoertuig.

Dit kan schade zijn aan zaken zoals een auto en een huis, maar ook aan personen. Een belangrijke voorwaarde is dat de schade zonder opzet is veroorzaakt. De persoon waarbij de schade is veroorzaakt, kan bij een ongeval rechtstreeks aan de verzekeringsmaatschappij om een schadevergoeding vragen.

In Nederland en in de meeste landen van Europa is het afsluiten van een normale aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, tenzij je eigenaar bent van een motorvoertuig, jachtactiviteiten uitoefent of een exploitant bent van een kerncentrale. In dat geval moet je namelijk een WA-verzekering afsluiten en dit is wel verplicht.

Dekking van WA-verzekering

Wanneer je een auto gaat kopen, ben je verplicht om hier ook een WA-verzekering bij af te sluiten. Er bestaan drie verschillende WA-verzekeringen ​bij het aanschaffen van een auto, namelijk:

  • De WA-autoverzekering
  • De beperkt cascoverzekering
  • De volledig cascoverzekering (Allrisk)

Deze verzekeringen verschillen van elkaar in maandelijkse premie en in dekking. Logischerwijs is er een positief correlerend verband tussen de premie en dekking. Deze premie verschilt ook per soort auto, maar dit is op te zoeken in de polisvoorwaarden.

WA-autoverzekering

Deze verzekering dekt de schade van degene bij wie jij schade hebt veroorzaakt. Wanneer jij een ongeluk hebt veroorzaakt, zal deze verzekering de schade dekken van de auto van je mede-weggebruiker. De kosten van de schade aan je eigen auto, zal je zelf moeten financieren. Deze verzekering is verplicht. Er wordt geadviseerd om alleen deze verzekering te nemen bij auto's ouder dan 10 jaar, aangezien de baten niet meer tegen de kosten opwegen.

Beperkt casco

Deze meer uitgebreide verzekering dekt niet alleen de schade aan iemand anders zijn auto, maar ook de schade aan je eigen voertuig. Deze uitbreiding is niet verplicht, omdat dit gaat over je eigen voertuig. Deze verzekeringsuitbreiding wordt geadviseerd bij auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud.​

Allrisk

Deze verzekering is het meest uitgebreid. Een voordeel van deze verzekeringsuitbreiding is, dat de schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen auto ook gedekt wordt. Als je bijvoorbeeld tegen een paaltje rijdt, wordt de schade alleen met een Allriskverzekering gedekt. Deze verzekering wordt geadviseerd als je in het bezit bent van een auto die jonger dan 6 jaar oud is.

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekering

Elke dag verzamelen wij de gegevens van tientallen verzekeraars. Deze stoppen wij allemaal in onze vergelijker.
Hierdoor kan jij makkelijk jouw eisen aan een aansprakelijkheidsverzekering invullen en laten wij direct het beste resultaat zien.
Wij zetten ons dagelijks zodat u gegarandeerd de beste verzekering heeft. Maak vandaag nog uw keuze!