WA-verzekering: Hoe sluit u er een af?

In tegenstelling tot aansprakelijkheidsverzekeringen, ben je bij Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekeringen, ofwel WA-verzekeringen, wel verplicht om er een af te sluiten. Het verschil tussen een normale aansprakelijkheidsverzekering en een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering zit hem er namelijk in dat je met een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering de potentiële schade dekt die de verzekerde zonder intentie heeft veroorzaakt door gebruik van zijn motorvoertuig. Het is dus in Nederland wettelijk verplicht om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, wanneer je een motorvoertuig aanschaft. Maar het is helaas niet zo simpel dat er maar één soort WA-verzekering is. Er zijn verschillende soorten WA-verzekeringen, namelijk de:

  • De WA-autoverzekering
  • De beperkt cascoverzekering
  • De volledig cascoverzekering (Allrisk)

Naast dat er verschillende verzekeringen zijn binnen de WA-verzekeringen, zijn er logischerwijs ook meerdere verzekeraars die ze aanbieden. Maar hoe weet je nou welke verzekering je moet nemen? En hoe weet je welke verzekeraar je moet nemen? 

Welke dekking moet je nemen?

Er zijn drie verschillende soorten dekkingen, die van elkaar verschillen op gebied van hoeveel ze dekken, wat ze dekken en de maandelijkse premie. De maandelijkse premie staat in positief correlerend verband met de hoeveelheid van de dekking. Tevens wordt de maandelijkse premie bepaald door het soort auto dat de verzekerde wil gaan verzekeren. De WA-autoverzekering dekt alleen de schade die jij veroorzaakt aan andere auto's en is de 'goedkoopste' verzekering. De beperkt cascoverzekering dekt ook schade aan je eigen auto bij een ongeluk en is hiermee de verzekering die in het midden zit qua hoeveelheid van dekking en maandelijkse premie. Tot slot dekt de Allrisk verzekering alle schade aan je eigen auto, dus bijvoorbeeld ook als je een paaltje schampt. 

TIP VOOR SOORT DEKKING

Maar hoe bepaal je nou welke dekking bij jou en jouw auto past? Iedereen verschilt namelijk in rijgedrag en de één loopt meer risico op schade dan de ander. Voor de rest verschilt de waarde van de auto natuurlijk ook. Maar er is grofweg een belangrijke lijn te trekken door het besluit om welke dekking je moet nemen, namelijk de leeftijd van de auto. Onderstaande grafiek geeft het verloop van de dekkingen weer met betrekking tot de leeftijd van de auto's en de maandelijkse premie.

Welke verzekeraar moet je nemen?

Elke verzekeraar stelt een verzekering anders samen. Zo kan het zijn dat de beperkt cascoverzekering bij de ene verzekeraar andere zaken dekt dan bij een andere verzekeraar. Vaak komen de grote lijnen wel overeen, maar de details kunnen nogal van elkaar verschillen. De details van de verzekering die de verzekeraar aanbiedt, staan vermeld in de polisvoorwaarden. Er zijn echter grofweg twee regelingen waar je op kunt letten bij het kiezen van een verzekering:

  • Niewwaarderegeling: Wordt je hele auto vergoed bij total loss rijden?
  • Occasionwaarderegeling​: krijg je het aankoop bedrag van de tweedehands auto bij total loss rijden?

Tot slot kun je nog kijken hoe het eigen risico verweven is in de verzekeringen. Over het algemeen is je premie lager, wanneer je een hoger eigen risico afsluit. Maar of het afsluiten van een hoog eigen risico verstandig is, verschilt per persoon en diens rijgedrag.

TIPS VOOR KEUZE VERZEKERAAR

De keuze van de verzekeraar verschilt heel erg per persoon en daarin is dus geen eenduidig juist advies te geven. Het is alleen erg belangrijk dat je goed de polisvoorwaarden van je verzekeraar leest en deze vergelijkt met andere verzekeraars.​ Ook moet je voor jezelf nagaan welk eigen risico voor jou verstandig is.

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekering

Elke dag verzamelen wij de gegevens van tientallen verzekeraars. Deze stoppen wij allemaal in onze vergelijker.
Hierdoor kan jij makkelijk jouw eisen aan een aansprakelijkheidsverzekering invullen en laten wij direct het beste resultaat zien.
Wij zetten ons dagelijks in zodat u gegarandeerd de beste verzekering heeft. Maak vandaag nog uw keuze!