WA-verzekeringen: Wat betaalt u maandelijks?

In 2017 beschikken ​7.297.664 mensen in Nederland over een personenauto. Dit aantal is dus nog niet eens het aantal mensen in Nederland met een rijbewijs. Zoveel mensen die met een auto de weg op kunnen stappen in een klein landje als Nederland, brengt natuurlijk veel ongelukken met zich mee. Deze ongelukken komen voor in verschillende vormen en maten. Zo zijn er auto ongelukken waarbij auto's total loss worden gereden, maar ook per ongeluk bij het inparkeren een buts maken bij een andere auto wordt gerekend onder een ongeluk. Zelfs als je een paaltje verkeerd inschat en je lakschade hebt, wordt dit gerekend onder een ongeluk. Er is echter één aspect dat alle ongelukken met autoschade met elkaar gemeen hebben: de schade kan erg hoog oplopen en die moet vergoed worden.

In dit soort situaties met motorvoertuig ongevallen ​volstaat een gewone aansprakelijkheidsverzekering niet meer. Schade veroorzaakt met een motorvoertuig, kan gedekt worden door een WA-verzekering, ofwel wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekeringen kunnen ontzettend hoge schadeclaims dekken, mits je een maandelijkse premie betaalt. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Maandelijkse premie

Je maandelijkse premie is het bedrag dat je maandelijks betaalt voor je wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer je dit doet, wil de verzekering jouw zonder intentie veroorzaakte schade vergoeden tot een zeker bedrag waar het eigen risico vanaf is getrokken. Wat deze maandelijkse premie is hangt af van verschillende zaken, namelijk:

  • Het soort auto dat je rijdt
  • Het bouwjaar van de auto
  • Het aantal schadevrije jaren van de auto
  • Het soort dekking dat je kiest (WA-autoverzekering, Beperkt cascoverzekering of Allrisk)​
  • Het nemen van een aanvullende verzekering (schade inzittenden of verkeersrechtbijstand)
  • Het aantal kilometer dat je ongeveer per jaar rijdt
  • Je eigen risico

Op basis hiervan kan een verzekeraar de beste wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor jou opstellen. Vervolgens is het handig om deze verzekeringen met elkaar te vergelijken

Prijs van de maandelijkse premie

Vergeleken met de gewone aansprakelijkheidsverzekeringen, zijn de prijzen van de wettelijke aansprakelijkheidsverzekeringen ​vrij hoog. Waar een normale aansprakelijkheidsverzekering een maandelijkse premie van enkele euro's per maand vraagt, kan de maandelijkse premie van een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering enkele honderden euro's per maand bedragen. 

Dit verschil is echter als je er over nadenkt wel logisch. Bij autoschade heb je per direct hoge schade, ook al is het maar lakschade. De kosten van lakschade kunnen al erg hoog oplopen, laat staan wanneer je auto total loss is.​ Bij een gewone aansprakelijkheidsverzekering kan de schade ook erg hoog oplopen, wanneer we bijvoorbeeld te maken hebben met letselschade. Echter is het merendeel van de gevallen waarbij de aansprakelijkheidsverzekering van toepassing is, geen letselschade, maar kleine materiële schade, zoals een kapotte ruit.

Omdat deze schadekosten zo erg verschillen, is het natuurlijk ook logisch dat verzekeraars veel hogere premies vragen voor wettelijke aansprakelijkheidsverzekeringen dan voor normale aansprakelijkheidsverzekeringen.​

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekering

Elke dag verzamelen wij de gegevens van tientallen verzekeraars. Deze stoppen wij allemaal in onze vergelijker.
Hierdoor kan jij makkelijk jouw eisen aan een aansprakelijkheidsverzekering invullen en laten wij direct het beste resultaat zien.
Wij zetten ons dagelijks in zodat u gegarandeerd de beste verzekering heeft. Maak vandaag nog uw keuze!