Verplichting WA-verzekering: Wordt u geacht er een af te sluiten?

Wanneer jij een potje aan het voetballen bent op straat voor je huis, wil het wel eens gebeuren dat de bal per ongeluk door een ruit vliegt. In dit geval ben jij dan de aansprakelijke en moet jij de kosten gaan vergoeden. Dan is het erg fijn als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Voor slechts enkele euro's per maand, word de schade aangericht door de verzekerde, door de verzekeraar vergoed. Echter worden de aansprakelijkheidsverzekering en de WA-verzekering in de volksmond vaak door elkaar gehaald of als een en dezelfde verzekering beschouwd. Dit is alleen niet het geval. De aansprakelijkheidsverzekering en de WA-verzekering verschillen wel degelijk van elkaar. Wat een aansprakelijkheidsverzekering precies is, lees je hier. Op deze pagina gaan we dieper in op de WA-verzekering en of het verplicht is om deze af te sluiten.

Wat is een WA-verzekering?

Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, ook wel WA-verzekering genoemd, is een verzekering waarbij de verzekerde wordt beschermd tegen het risico van aansprakelijkheid. Het cruciale verschil met een normale aansprakelijkheidsverzekering is dat de schade die de verzekerde aanricht wordt gedekt wanneer deze schade met een motorvoertuig wordt aangericht. Deze aangerichte schade kan schade zijn aan een andere auto, bijvoorbeeld wanneer je in een auto ongeluk belandt en het tevens jouw schuld is. Maar ook letselschade kan worden vergoed. 

Stel je slaat rechts af en moet dus een korte bocht, maar je neemt de bocht per ongeluk te scherp, waardoor je een fietser aanrijdt. De fietser belandt ongelukkig en breekt hierbij zijn been. De kosten van het behandelen van het been van de fietser kunnen hoog oplopen. De automobilist is in dit geval echter wel aansprakelijk voor de geleden schade en zal deze kosten dus moeten vergoeden. In dit geval zal de automobilist, mits hij een WA-verzekering heeft afgesloten, de schade kunnen verhalen op zijn verzekering. De verzekering zal dan tot een bepaald bedrag de schade vergoeden.

Is een WA-verzekering verplicht?

Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht.​ Betekent dit dan ook meteen dat het afsluiten van een WA-verzekering ook niet verplicht is? 
Het antwoord is nee. Er is net duidelijk gemaakt dat je een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af sluit wanneer je een motorvoertuig aanschaft. Bij de aanschaf van een motorvoertuig is het verplicht om ook een WA-verzekering af te sluiten. 

Waarom is een WA-verzekering wel verplicht?

Waarom een WA-verzekering wel verplicht is en een aansprakelijkheidsverzekering niet is eigenlijk vrij logisch. Het heeft namelijk te maken met de hoogte van de potentiële schadekosten die vergoed moeten worden. Als jij iemand zijn auto total loss rijdt, is de schadevergoeding veel hoger dan wanneer je per ongeluk een ruitje kapot schiet tijdens een potje voetbal. De schade die een WA-verzekering dekt is voor de meeste mensen niet in 1x te betalen, vandaar dat je verplicht een verzekering af moet sluiten met een maandelijkse premie.​

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekering

Elke dag verzamelen wij de gegevens van tientallen verzekeraars. Deze stoppen wij allemaal in onze vergelijker.
Hierdoor kan jij makkelijk jouw eisen aan een aansprakelijkheidsverzekering invullen en laten wij direct het beste resultaat zien.
Wij zetten ons dagelijks zodat u gegarandeerd de beste verzekering heeft. Maak vandaag nog uw keuze!