Het vergelijken van een WA Autoverzekering


Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken


Bekijk ons ruime aanbod aan verzekeraars

Bespaar veel geld op uw maandelijkse premie

Verzekeraars van WA-verzekeringen verschillen, ondanks dat ze dezelfde verzekering aanbieden, vaak toch nog best wel van elkaar. Zo kunnen ze van elkaar verschillen in maandelijkse premies, maar ook in zaken die vallen onder de dekking van de verzekering. Het is belangrijk dat je een goed overzicht hebt van het aanbod van de verzekeraars die een WA-verzekering aanbieden, maar ook wat elke verzekeraar expliciet aanbiedt. Deze pagina zet de belangrijkste verzekeraars voor WA-verzekeringen op een rijtje en geeft tevens weer wat elke verzekeraar nou écht aanbiedt!

Inshared

Inshared biedt in haar WA-autoverzekering pakket vier verschillende soorten pakketten aan binnen de WA-verzekering, namelijk, de WA-verzekering (verplicht), de Beperkt Casco, de Beperkt Casco EXTRA en de Allrisk. Onder deze pakketten vallen respectievelijk bekeken steeds meer zaken onder de dekking. Hoe de verdeling van deze dekkingen binnen de pakketten in elkaar zit, wordt weergegeven in onderstaande tabel.


Schade aan​ anderen

Ruitbreuk en barsten

Diefstal, brand en storm

Schade door u veroorzaakt

Aanschaf bij total loss of diefstal

WA-verzekering (verplicht)
Ja
Nee
Nee
Nee
Nee

Beperkt Casco

Ja

Ja

Ja

Nee

Tot 1 jaar

Beperkt Casco EXTRA
Ja

Ja

Ja

50%

Tot 1 jaar

Allrisk

Ja

Ja

Ja

100%

Tot 3 jaar

Naast dit aanbod aan pakketten, heeft Inshared ook nog twee aanvullende verzekeringen, namelijk:

 • De inzittendenverzekering: Een verzekering voor mensen die met u meerijden en hun spullen
 • Pechhulp: Inshared schiet de verzekerde te hulp, wanneer deze pech heeft, ook bij u voor de deur

Tot slot zijn er nog enkele speerpunten die Inshared aankaart waar zij in excelleren: 

 1. Schade aan anderen is gedekt tot 5,6 miljoen euro (aan mensen) en tot 2,5 miljoen euro aan dingen (die u heeft geraakt).
 2. Claimt u een jaar geen schade, dan biedt Inshared u een Jaarbeloning aan!
 3. Inshared is de enige verzekeraar met een Beperkt Casco EXTRA pakket.
 4. Wanneer uw auto kapot is, biedt Inshared u gratis vervangend vervoer aan.
 5. Inshared is 24 uur per dag bereikbaar bij noodgevallen! 

OHRA

Bij OHRA kan je binnen de WA-verzekering kiezen voor 3 verschillende soorten pakketten, namelijk de WA-verzekering, de WA-plus verzekering en de Allrisk verzekering. In dit geval geldt ook weer dat de verschillende pakketten respectievelijk bekeken meer dekken. Zo dekt de WA-verzekering alleen de schade die jij aanricht bij andere voertuigen of mensen. Schade aan je eigen auto betaal je in dit geval zelf. Deze verzekering is gunstig wanneer je auto niet zo heel veel meer waard is, want je betaalt wel minder premie per maand.
Bij de WA-plus verzekering wordt er net wat meer gedekt dan bij de WA-verzekering, maar betaal je ook een hogere maandelijkse premie. Met een WA-plus verzekering, ben je, naast de schade die je aanricht bij anderen, ook verzekerd tegen brand, natuurlijke omstandigheden die schade opleveren, diefstal en ruitschade.
Bij de Allrisk verzekering ben je voor alles verzekerd, waar je ook voor verzekerd bent met de WA-plus verzekering, maar nu ben je ook verzekerd tegen aanrijding. Dit houdt in dat de schade bij een aanrijding ook verzekerd wordt, maar ook wanneer je auto in het water belandt, of wanneer hij wordt vernield door een vandaal. 

Wanneer je behoefte hebt aan meer dekking, dan biedt OHRA vijf extra dekkingen aan:

 • Extra dekking aanvullend pakket
 • Extra dekking ongevallen inzittenden 
 • Extra dekking schade inzittenden
 • Extra dekking rechtsbijstand motorvoertuig
 • Extra dekking pechhulp Nederland

Centraal Beheer

Bij Centraal Beheer is de hoogte van uw premie afhankelijk van het risico dat u loopt op schade. De schatting van het risico dat u loopt wordt bepaald door de ervaring van de weggebruiker. Wanneer u een ervaren bestuurder bent, is het aannemelijk te veronderstellen dat u minder risico loopt op schade rijden, dan wanneer u een jonge, onervaren bestuurder bent. Tevens moet u bij Centraal Beheer een eigen risico afsluiten, zodat u ook zelf invloed kunt hebben op het risico dat u schade rijdt en de hoogte van uw maandelijkse premie. 
De pakketten die Centraal Beheer aanbiedt, zijn gelijk aan het aanbod van OHRA. Ook bij Centraal Beheer heb je de volgende drie pakketten met de bijpassende dekkingen:

 • WA-verzekering: Schade aan anderen
 • WA-plus verzekering: Schade aan anderen, ruitbreuk, diefstal en inbraak, brand, storm en natuurlijke oorzaken die tot schade leiden. 
 • Allrisk verzekering: Schade aan anderen, ruitbreuk, diefstal en inbraak, brand, storm, natuurlijke oorzaken die tot schade leiden, aanrijding en vandalisme.

Naast deze drie pakketten, biedt ook OHRA aanvullende verzekeringen aan:

 • Schadeverzekering inzittenden: alle mensen die met u meerijden zijn verzekerd wanneer u een ongeluk krijgt.
 • Rechtsbijstand verkeer en medisch: U bent voor alle situaties in het verkeer verzekerd van rechtsbijstand.
 • Pechhulp Nederland: Snelle hulp bij pech met uw auto in Nederland.
 • Hulpverlening buitenland: Uw auto, motor, camper of caravan bij pech verzekerd in heel Europa.
 • Ongevallenverzekering inzittenden: Uw inzittenden verzekerd bij blijvende invaliditeit of overlijden door een ongeluk.
 • No-claim beschermer: U houdt uw no-claim korting als u 1 schade per jaar meldt.

HEMA

HEMA biedt ook de immers bekende pakketten aan, namelijk de WA-verzekering, de WA + beperkt casco verzekering, en de WA + allrisk verzekering. Echter zijn de richtlijnen over wat de WA-verzekeringspakketten van HEMA dekken net wat anders dan die van andere verzekeraars. Vandaar dat er weer een overzichtstabel is opgesteld:


Schade die je bij anderen veroorzaakt
Schade aan je auto door brand, diefstal, ruitbreuk of storm
Uitgebreide hulpverlening in binnen- en buitenland bij een ongeval
Schade aan je eigen auto, ook bij eigen schuld

WA-verzekering
Ja
Nee
Nee
Nee

WA + Beperkt Casco 
Ja
Ja
Ja
Nee

WA + Allrisk
Ja
Ja
Ja
Ja

Ook HEMA biedt enkele aanvullende verzekeringen aan; vier wel te verstaan:

 • No-claim bescherming
 • Pechhulp
 • Autorechtsbijstand
 • Schadeverzekering inzittenden

Tot slot streeft HEMA ernaar om het eigen risico zo laag mogelijk te houden. HEMA werkt samen met ABS autoherstel en voor ruitschade met Autotaalglas. Wanneer je je auto laat repareren bij deze instanties, betaal je minder eigen risico.

Ditzo

Ook verzekeringsmaatschappij Ditzo biedt drie verschillende pakketten aan binnen de WA-verzekering, namelijk de WA-verzekering, de Casco Beperkt en de Casco Allrisk.
De WA-verzekering, dus pakket nummer 1, is in Nederland wettelijk verplicht. Dus ook bij Ditzo geldt dat dit pakket de schade dekt die jij toebrengt aan anderen of diens spullen door gebruik van een motorvoertuig. De vier belangrijkste zaken die onder de WA-dekking van Ditzo vallen, worden hier op een rijtje gezet:

 • Schade die door of met je auto aan anderen wordt veroorzaakt.
 • Schade aan de bekleding van je auto door vervoer van personen die bij een ongeval gewond zijn geraakt.
 • Schade door of met je auto veroorzaakt aan een andere auto of aanhanger van jezelf.
 • Schade aan anderen door afvallende lading.

Bij de Casco Beperkt biedt Ditzo een ietwat uitgebreider dekkingspakket aan. Je bent bij keuze van dit pakket gelijk voor veel meer soorten schade aan je auto verzekerd. Bij de Casco Beperkt verzekering ben je immers ook verzekerd voor ruitschade, stormschade, brandschade en diefstal. Bij dit pakket kan je bij Ditzo kiezen uit vier verschillende soorten eigen risico's. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie:

 • 0 euro, dus geen eigen risico
 • 150 euro
 • 250 euro
 • 500 euro


Bij de Casco Allrisk verzekering ben je ook verzekerd tegen schade die je oploopt door een aanrijding, botsing of van de weg raken. Met deze verzekering ben je dus zo goed als voor alles verzekerd. Of dit ook echter de verstandige verzekering is, hangt af van een aantal zaken. De leeftijd van de auto, de waarde van de auto en het aantal schadevrije jaren zijn belangrijke indicatoren voor het al dan niet afsluiten van een Casco Allrisk verzekering. Ook bij de Casco Allrisk heb je keuze uit vier verschillende eigen risico's:

 • 0 euro, dus geen eigen risico
 • 150 euro
 • 250 euro
 • 500 euro

Aegon

Net zoals bijna alle aanbieders, biedt ook Aegon drie verschillende pakketten aan, namelijk de WA-verzekering, de WA-EXTRA verzekering en de Allrisk verzekering. Voor de WA-verzekering geldt dat de schade die jij met je motorvoertuig aanricht aan anderen of spullen aan anderen wordt gedekt en tevens biedt Aegon voor alle verzekeringen een 24/7 hulpverlening na een ongeval aan in Nederland en in het buitenland, inclusief taxiservice.
Bij de WA-EXTRA verzekering wordt er nog meer gedekt dan bij de gewone WA-verzekering. Bij de WA-EXTRA worden namelijk ook diefstal, brandschade en stormschade vergoed. Daarbij komt kijken dat je een gratis leenauto krijgt bij reparatie via Aegon Schade Service.
Tot slot is er nog de Allrisk verzekering. Dit pakket biedt alles aan wat ook onder de WA-verzekering en de WA-EXTRA valt, maar komen ook alle andere schadeoorzaken kijken, zoals vandalisme, en pechhulp. De Allrisk verzekering kan je ook weer uitbreiden naar de Allrisk Compleet en de Allrisk Royaal:


Gratis leenauto bij reparatie door Aegon Schade Service
Gratis haal- en brengservice bij reparatie
De nieuwwaarde terug bij totaalverlies van uw nieuwe auto
De aanschafwaarde terug bij totaalverlies van uw occasion
Gratis pechhulp, ook voor elektrische auto's

Allrisk Basis
Ja
Nee
Nee
Nee
Nee

Allrisk Compleet
Ja
Ja
Tot 2 jaar
Tot 1 jaar
Nee

Allrisk Royaal
Ja
Ja
Tot 3 jaar
Tot 2 jaar
Ja

Generali

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet alleen verplicht, maar ook erg handig. Autoschade kan immers erg hoog in de kosten oplopen. Generali biedt verschillende pakketten aan om u te kunnen helpen om te verzekeren wat u belangrijk vindt. Generali biedt de WA-verzekering, de WA-Plus verzekering en de Allrisk verzekering aan. 
De verplichte WA-verzekering is bij Generali gelijk aan hetgeen dat wordt aangeboden door andere verzekeraars. De WA-verzekering dekt de schade die jij met je motorvoertuig aanricht bij een ander. Het betreft hier zowel letselschade als materiële schade.
Het is bij Generali mogelijk om je WA-verzekering uit te breiden tot WA-Plus, ook wel WA Beperkt Casco genoemd. Bij de WA-Plus verzekering dekt Generali niet alleen de schade die aan anderen of andermans eigendommen aanbrengt, maar ook diverse schades aan uw eigen auto, zoals ruitschade, maar ook schade die is aangericht door vandalisme of inbraak. Tevens bent u gedekt bij Generali voor diefstal wanneer u een WA-Plus verzekering afsluit.
Het meest uitgebreide pakket dat Generali aanbiedt, is de Allrisk verzekering. De Allrisk verzekering dekt alles wat de WA-, en WA-Plus verzekering dekken, maar dan ook nog schades die ontstaan bij een aanrijding of ongeluk, ook als u zelf dit ongeluk veroorzaakt. Vaak is het verstandig om bij een nieuwe auto met hoge waarde deze verzekering af te sluiten, aangezien de schade in zo een soort geval erg hoog op kan lopen.

Univé

Ook bij Univé heeft u weer de optie om te kiezen uit drie pakketten, namelijk de WA-verzekering, de WA-Plus verzekering, ofwel Beperkt Casco, en de Allrisk verzekering. De dekking van deze pakketten wordt respectievelijk steeds ruimer. Wat exact onder de verzekeringen valt, wordt weergegeven in het overzicht hieronder:

WA-verzekering
Vergoedt schade die u aan anderen/andermans spullen toebrengt.
Geen vergoeding voor schade aan uw eigen auto.
Tot 80% no-claim korting.
Geen eigen risico.

WA-Plus verzekering
Vergoedt schade die u aan anderen/andermans spullen toebrengt.
Vergoedt sommige schade aan uw eigen auto.
Tot 80% no-claim korting.
Eigen risico is 100 euro.

Allrisk verzekering
Vergoedt schade die aan anderen/andermans spullen toebrengt.
Vergoedt vrijwel alle schade aan uw eigen auto.
Tot 80% no-claim korting.
Eigen risico is 100 euro.
1 jaar nieuwwaardegarantie bij Allrisk Plus.

Tot slot biedt Univé nog drie aanvullende verzekeringen aan:

 • Inzittendenverzekering
 • Rechtshulp verkeer
 • Univé

ABN-AMRO

ABN-AMRO biedt tevens een WA-verzekering aan voor uw auto. ABN-AMRO heeft drie speerpunten waarin zij zich trachten te onderscheiden van de andere aanbieders van WA-verzekeringen:

 • Diefstal of total loss: aanschafwaarde terug
 • 75% premiekorting bij 5 schadevrije jaren
 • Behoud van no-claimkorting, ook bij diefstal

Ook ABN-AMRO biedt het inmiddels welbekende drietal aan pakketten aan, namelijk de WA-verzekering, de WA Beperkt Casco verzekering en de WA Volledig Casco (Allrisk) verzekering. De WA-verzekering dekt de schade die u aanricht aan anderen of andermans eigendommen. Deze verzekering is verplicht om aan te schaffen in Nederland. U kunt uw WA-verzekering uitbreiden met een:

 • WA Beperkt Casco: Hiermee verzekert u uw auto ook tegen diefstal, brand, storm, ruitbreuk en botsingen met dieren
 • WA Volledig Casco (Allrisk): In dit geval is uw auto ook verzekerd wanneer u zelf een ongeluk veroorzaakt

De maandelijkse premie die u zal betalen hangt af van wat u wilt verzekeren, oftewel welk pakket u kiest. U betaalt echter wel hoe dan ook eenmalig 9,98 euro aan afsluitkosten.

Delta Lloyd

Ook bij Delta Lloyd kunt u kiezen uit drie pakketten die respectievelijk telkens meer dekken, maar ook een hogere maandelijkse premie hebben. De pakketten zijn de WA-verzekering, de WA-verzekering met Beperkt Casco en de WA-verzekering met Volledig Casco (Allrisk). U kunt bij Delta Lloyd ook ervoor kiezen om aanvullende verzekeringen af te sluiten.
De WA-verzekering is de meest eenvoudige verzekering. Hiermee bent u verzekerd voor schade die u aanricht aan anderen of andermans eigendommen. Schade aan materiële zaken kan vergoed worden tot 2.500.000 euro per keer. Aan personen is dit tot 7.500.000 per keer. Er komt geen eigen risico bij kijken.
U kunt ook uitbreiden tot een WA-verzekering met Beperkt Casco pakket. Deze dekking vergoedt ook schade aan uw eigen auto door bijvoorbeeld diefstal, brand storm of een aanrijding met dieren. U hebt een eigen risico van 150 euro per schadegeval. U kunt tevens kiezen voor een eigen risico van 300 euro of 450 euro. Dan betaalt u minder premie.
Tot slot is er nog de WA-verzekering met Volledig Casco, ofwel de Allrisk verzekering. Ook als u nu schade rijdt door eigen schuld, bent u verzekerd. Voor het eigen risico geldt hetzelfde als bij de WA-verzekering met Beperkt Casco.
Tevens biedt Delta Lloyd vijf aanvullende verzekeringen aan:

 • Accessoiredekking
 • Ongevallendekking voor inzittenden
 • Schadeverzekering voor inzittenden
 • Pechhulp Nederland
 • Rechtsbijstand verkeer

Reaal

Ook Reaal biedt een WA-verzekering aan. Reaal geeft gelijk duidelijk hun 3 speerpunten weer:

 • Een no-claim korting die op kan lopen tot 80%
 • Snelle hulp na een ongeluk
 • Invloed op je eigen risico van 150 tot 500 euro

Reaal biedt tevens de drie welbekende pakketten aan, namelijk de WA-verzekering, de Beperkt Casco verzekering en de Volledig Casco verzekering.


Schade aan je eigen auto

​Schade aan anderen

Wegslepen van je auto na een ongeluk

SOS internationaal regelt je thuiskomst na een ongeluk

Ruitschade en schade door brand, diefstal, storm en loslopende dieren

Schade door andere onvoorziene gebeurtenissen

WA-verzekering
Nee
Ja
Ja
​Ja
Nee

Nee

Beperkt Casco
Ja
Ja
​Ja
​Ja

Ja
Nee

Volledig Casco
Ja
Ja
Ja
​Ja

Ja
Ja

Budgio

Budgio biedt net zoals vele anderen verzekeringen drie pakketten aan, namelijk de WA-verzekering, de Beperkt Casco verzekering en de Casco Compleet verzekering. Bij de WA-verzekering bent u verzekerd tegen schade die aanbrengt aan anderen of andermans spullen. Voor de Beperkt Casco verzekering bent u tevens verzekerd tegen schades aan uw eigen auto, veroorzaakt door natuurlijke omstandigheden of diefstal. Bij de Casco Compleet verzekering bent u verzekerd tegen vrijwel alle schade aan uw auto, ook wanneer u zelf een ongeluk veroorzaakt. 
Budgio biedt tevens nog drie aanvullende verzekeringen aan:

 • Ongevallen inzittenden
 • Rechtsbijstand motorrijtuigen
 • Schadeverzekering inzittenden

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekering

Elke dag verzamelen wij de gegevens van tientallen verzekeraars. Deze stoppen wij allemaal in onze vergelijker.
Hierdoor kan jij makkelijk jouw eisen aan een aansprakelijkheidsverzekering invullen en laten wij direct het beste resultaat zien.
Wij zetten ons dagelijks in zodat u gegarandeerd de beste verzekering heeft. Maak vandaag nog uw keuze!

Ik kon makkelijk een passende aansprakelijkheidsverzekering vinden. Dat was eigenlijk het enige wat ik wilde.

Joost Thijsen
De verzekering van FBTO pasten het beste bij wat ik graag wilde.
Melanie van Hierden

Na het vergelijken heb ik ook nog even mijn eigen onderzoek gedaan maar dit had eigenlijk niet gehoeven. De vergelijker doet uitstekend zijn werk!

Alex Vaart