Aansprakelijkheidsverzekering: Is uw kind meeverzekerd?

Een bal overgooien, voetballen of tikkertje spelen. Dit zijn spellen die kinderen met elkaar op straat kunnen spelen. Hoe heerlijk onbezonnen kinderen ook kunnen zijn, ze maken soms wel eens iets stuk. Zo wil het wel eens gebeuren dat er een bal door een ruit vliegt van de buren en dat deze schade vergoed moet worden. Zeker jonge kinderen kunnen een schadevergoeding van deze omvang natuurlijk helemaal niet betalen. Maar ook de ouders van deze kinderen vinden een claim van deze omvang niet prettig. Daarom is het zo fijn als er een aansprakelijkheidsverzekering is afgesloten.

Dekking aansprakelijkheidsverzekering

Opgelopen schade kan, zeker in het geval van letselschade, erg hoge kosten met zich meebrengen. Dan is het natuurlijk erg fijn als je met enkele euro's per maand aan premie voor een aansprakelijkheidsverzekering​, non-intentionele schade tot 2.500.000 kunnen dekken. Echter verschilt het per verzekeraar wat de daadwerkelijke kosten gaan bedragen per maand en wat er wel of juist niet gedekt wordt. Voordat we dieper ingaan op de aansprakelijkheidsverzekering voor kinderen, gaan we eerst kijken wat er over het algemeen gedekt wordt door een aansprakelijkheidsverzekering.

​Eigenlijk ligt het best wel voor de hand welke aangerichte schade wél wordt gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering:

  • Schade die jij per ongeluk veroorzaakt aan iemand anders zijn spullen.
  • Schade die jij per ongeluk veroorzaakt aan iemand anders zijn gezondheid.
  • Schade die wordt aangericht door je huisdier.
  • Schade die wordt aangericht door jouw onroerend goed. (Bijvoorbeeld een dakpan)
  • Alle kosten die betrekking hebben tot een rechtszaak, zoals vertegenwoordiging.
  • Schade veroorzaakt door een gezinslid.

Voor kinderen

​Zoals net is gebleken uit de dekking van de aansprakelijkheidsverzekeringen in het gros, wordt de schade, aangericht door gezinsleden van de verzekerde, ook gedekt. Wil dit dus zeggen dat kinderen altijd onder de aansprakelijkheidsverzekering van hun ouders vallen? 

In principe wel. Als de ouders een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, dan vallen hun kinderen daar per definitie ook onder.
Maar kunnen kinderen dan ook zelf een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?​

Dat hangt af van de leeftijd van deze kinderen. Kinderen kunnen ervoor kiezen om hun eigen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, zodra ze 18 zijn.
Vallen kinderen, als ze dat willen, altijd onder onder de aansprakelijkheidsverzekering van hun ouders?

Nee, zodra je 27 bent en hebt gestudeerd kan je niet meer onder de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders vallen.

Speelsheid of vandalisme?

Kinderen kunnen in hun speelsheid zomaar schade aanrichten. Echter wil het ook wel eens dat kinderen opzettelijk schade aanrichten, zoals vandalisme, joyriding of brandstichting. In dit geval zijn de ouders verantwoordelijk tot het veertiende levensjaar van het kind. Hierna zijn de kinderen zelf verantwoordelijk en moeten de kinderen zelf de consequenties van hun eigen daden onder ogen zien te komen en aan de schadeclaim te zien voldoen.

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekering

Elke dag verzamelen wij de gegevens van tientallen verzekeraars. Deze stoppen wij allemaal in onze vergelijker.
Hierdoor kan jij makkelijk jouw eisen aan een aansprakelijkheidsverzekering invullen en laten wij direct het beste resultaat zien.
Wij zetten ons dagelijks in zodat u gegarandeerd de beste verzekering heeft. Maak vandaag nog uw keuze!