Aansprakelijkheidsverzekering: Is uw paard meeverzekerd?

Veelal zie je, als je door de duinen wandelt, in het voorjaar mensen paardrijden. Paarden zijn levende dieren waarvan het gedrag vaak tot vrijwel nooit te voorspellen is. Echter veroorzaken paarden wel vaak materiële- of zelfs letselschade. Paarden zijn echter wel anders dan andere huisdieren, zoals honden. Hierbij geldt natuurlijk wel ook dat deze veroorzaakte schade vergoed moet worden door de aansprakelijke. Alleen wie is in de situatie waarbij een paard schade aanricht, aansprakelijk? Paarden richten namelijk in andere situaties schade aan dan huisdieren en kunnen tevens ook niet onder de standaard huisdieren worden gerekend. Dus wie is er nu aansprakelijk voor aangerichte schade door paarden? En kunnen paarden als huisdier worden gerekend of niet? En is er een aansprakelijkheidsverzekering voor paarden?

Behoren paarden tot 'huisdieren'?

Een huisdier is een gedomesticeerd dier dat in of om het huis woont en leeft en door de mens wordt gevoed en verzorgd. We kunnen grofweg twee vormen onderscheiden:

  • Landbouwhuisdieren: worden gedomesticeerd voor het nut van hun goederen en diensten.
  • ​Gezelschapsdieren: de naam zegt het eigenlijk al.

De volgende dieren kunnen we als volgt indelen onder de twee groepen van huisdieren:

Landbouwhuisdieren

Koeien
Schapen
Geiten
Varkens
Eenden
Kippen
Ganzen
Paarden

Gezelschapsdieren

Honden
Katten
Duiven
(Sier) Kippen
Cavia's
Konijnen
Hamsters
Goudvissen
Fretten
Kanarie's etc.

​Zoals in bovenstaand overzicht te zien is, kunnen paarden wel degelijk worden gerekend tot huisdieren, maar niet zoals bijvoorbeeld een hond. Paarden zijn landbouwhuisdieren, maar gelden hiervoor ook andere regels?

Aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer een paard schade aanricht, is het logischerwijs niet mogelijk om het paard als de aansprakelijke aan te stellen. Maar wie is dan aansprakelijk? In principe is de eigenaar de aansprakelijke in het geval van aangerichte schade door een paard. Immers maakt het feit dat u een paard bezit u volgens de wet automatisch risico aansprakelijk. ​Er zijn 3 vormen van aansprakelijkheidsverzekeringen die voor paarden afgesloten kunnen worden:

  1. Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren
  2. Aansprakelijkheidsverzekering voor hippische bedrijven
  3. Aansprakelijkheidsverzekering voor hippische verenigingen​

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Als u een paard bezit voor particulier gebruik, dan valt uw paard bij de meeste verzekeraars onder de aansprakelijkheidsverzekering. Echter valt schade aangericht door uw paard tijdens wedstrijden niet onder de ​aansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering voor hippische bedrijven​

Wanneer u beroepsmatig met paarden bezig bent, is de potentiële schade die kan ontstaan niet meer te dekken door een AVP.​ In dit geval moet u een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven afsluiten. Deze kan wel dit soort schades dekken.

Aansprakelijkheidsverzekering voor hippische verenigingen

Ook verenigingen, zoals maneges, kunnen niet zonder een aansprakelijkheidsverzekering. In dit geval moet je dan ook een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven afsluiten.

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekering

Elke dag verzamelen wij de gegevens van tientallen verzekeraars. Deze stoppen wij allemaal in onze vergelijker.
Hierdoor kan jij makkelijk jouw eisen aan een aansprakelijkheidsverzekering invullen en laten wij direct het beste resultaat zien.
Wij zetten ons dagelijks zodat u gegarandeerd de beste verzekering heeft. Maak vandaag nog uw keuze!