Aansprakelijkheidsverzekering voor je hond: Zijn huisdieren verzekerd?

Een schokkend incident heeft zich voor gedaan op 7 mei 2017. Een meisje van 5 en haar oma zijn aangevallen door een hond en het meisje heeft hierbij ernstige verwondingen opgelopen aan haar benen en haar gezicht. Uiteindelijk heeft het baasje van de hond de hond van de vrouw en haar kleindochter af kunnen trekken. Het meisje is in het ziekenhuis gelukkig volledig hersteld na 9 hechtingen. 

Maar wie gaat dan nu de ziekenhuiskosten betalen? De kosten bij het herstellen van letselschade kunnen immers erg hoog oplopen. Een aansprakelijkheidsverzekering zou deze kosten kunnen dekken. Maar dan is nu de vraag: kan een hond aansprakelijk gesteld worden voor zijn handelen? Aan wie is de schadevergoeding gericht?

Kunnen huisdieren aansprakelijk zijn?

​In het voorbeeld van de introductie, kunnen de schadekosten erg hoog oplopen. Maar als deze schadeclaim wordt gericht op een dier, ontstaat er een probleem. Want hoe gaat dit dier het principe van de claim begrijpen en tevens betalen? Een van de voorwaarden voor verzekeraars als zij een dekking van hun aansprakelijkheidsverzekering willen toekennen, is dat de verzekerde aansprakelijk is voor de non-intentionele opgelopen schade. In deze voorwaarde ontstaan gelijk al drie problemen met betrekking tot de aansprakelijkheid van dieren:

  • Een dier kan geen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten en kan dus nooit de verzekerde zijn.
  • In hoeverre kan een dier aansprakelijk zijn, aangezien de consequenties van zijn handelen niet recht kan zetten door middel van bijvoorbeeld een schadevergoeding.
  • Hoe weet je of het dier geen intentie had tijdens het aanrichten van de schade?

Je verwacht het antwoord eigenlijk al: Nee, dieren kunnen niet aansprakelijk zijn voor materiële of letselschade die zij aanrichten. Maar wie is dan wel aansprakelijk voor deze schadeclaims? 

De aansprakelijkheidsverzekering

De baasjes van de schuld-betrokkene dieren zijn aansprakelijk voor de schadeclaims na het onzorgvuldig handelen van hun huisdier. Dat je aansprakelijk bent voor de schadeclaim, wil dus niet zeggen dat je ook schuld hebt aan de schade. Ook als uw dier iets kapot maakt, zonder dat u dit had kunnen voorkomen, of er zelfs bij was, dan bent u aansprakelijk en moet u de schade vergoeden. 

Stel u bent in het park uw hond aan het uitlaten en u heeft de hond van de riem. Uw hond ziet ergens een bal en rent er achteraan. In het enthousiasme van de hond, botst het per ongeluk tegen een oude vrouw aan. Deze vrouw valt op de grond en breekt door pech haar heup. In dit geval kon u niks aan deze ongelukkige samenloop van omstandigheden doen, maar toch bent u aansprakelijk en moet u de letselschade vergoeden.​

Maar wat als u het wel had kunnen voorkomen?

Stel u laat uw hond uit in een gebied waar u de hond niet van de lijn mag halen en u doet dit toch en uw hond bijt een kind. Dan bent u niet via uw hond, maar dan bent u direct aansprakelijk. In dit geval valt de schadeclaim niet meer onder de aansprakelijkheidsverzekering voor dieren, maar onder uw eigen aansprakelijkheidsverzekering.​

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekering

Elke dag verzamelen wij de gegevens van tientallen verzekeraars. Deze stoppen wij allemaal in onze vergelijker.
Hierdoor kan jij makkelijk jouw eisen aan een aansprakelijkheidsverzekering invullen en laten wij direct het beste resultaat zien.
Wij zetten ons dagelijks zodat u gegarandeerd de beste verzekering heeft. Maak vandaag nog uw keuze!