Aansprakelijkheidsverzekering studenten: Moeten studenten er een afsluiten?

De aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die de materiële of letselschade dekt, die jij zonder intentie aanricht. Als jij onder de 18 bent, woon je over het algemeen nog bij je ouders of voogd. Mocht dit het geval zijn en zij hebben een aansprakelijkheidsverzekering, dan ben je automatisch mee verzekerd onder hun verzekering. In principe gelden dan voor jou dezelfde voorwaarden als voor je ouders of voogd. Echter gaan de meesten rond hun 18e levensjaar uit huis, omdat ze gaan studeren. Als dit het geval is dan kan er het een en ander veranderen met betrekking tot je aansprakelijkheidsverzekering.

Studenten

In Augustus en September, vlak voor het nieuwe school/studiejaar, gaan veel studenten voor het eerst op kamers. ​Hierbij verandert er natuurlijk een hoop in het leven van de betreffende student. Je moet nieuwe spullen kopen en krijgt misschien wel huisgenoten die je niet kent. Maar bovenal komt bij het 'uit huis gaan' kijken dat je je niet meer in de veilige omgeving van je ouders bevindt. 
Hierbij komt tevens kijken dat het zo kan zijn dat je ook niet meer onder de verzekering van je ouders valt. Hieronder wordt overzichtelijk van enkele soorten verzekeringen weergegeven of het genoodzaakt is deze af te sluiten:

  • Inboedelverzekering: Het afsluiten van een inboedelverzekering is voor een student eigenlijk wel genoodzaakt. Je koopt immers materie om je kamer in te richten en dit moet je verzekeren. Dit geldt ook voor je studieboeken.
  • Zorgverzekering: Als je 18 bent, moet je, ongeacht of je uit huis gaat of niet, je eigen zorgverzekering afsluiten. Je kan wel onder dezelfde verzekeraar als je ouders blijven en premie betalen, maar je valt niet meer gratis onder de zorgverzekering van je ouders.
  • Reisverzekering: Als student wil je ook wel eens met vrienden op vakantie. Het is dan belangrijk om dan een reis-en annuleringsverzekering af te sluiten. Je bent dan verzekerd tegen schade aan je spullen tijdens je vakantie.
  • Aansprakelijkheidsverzekering: De aansprakelijkheidsverzekering hoef je niet verplicht af te sluiten, dus ook niet als je uit huis gaat. Het is echter wel ten zeerste aan te raden. We gaan hieronder verder in op de aansprakelijkheidsverzekering voor studenten.

Aansprakelijkheidsverzekering

​Als je uit huis gaat, is het dus verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Maar val je eigenlijk nog onder de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders na je 18e? In principe wel. Je bent als je uit huis gaat, mocht je dit willen, tot je 27e verzekerd onder de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders, mits je nog aan het studeren bent. Als je ouders geen aansprakelijkheidsverzekering hebben of als je er zelf een wil afsluiten, dan kan dit natuurlijk. Dit kan je dan tegelijkertijd met je inboedelverzekering doen, maar ook apart. De enige vereiste is dat je 18 bent.

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekering

Elke dag verzamelen wij de gegevens van tientallen verzekeraars. Deze stoppen wij allemaal in onze vergelijker.
Hierdoor kan jij makkelijk jouw eisen aan een aansprakelijkheidsverzekering invullen en laten wij direct het beste resultaat zien.
Wij zetten ons dagelijks zodat u gegarandeerd de beste verzekering heeft. Maak vandaag nog uw keuze!