Opinie

Aansprakelijkheidsverzekering, wel of niet nemen?

Je hebt de vaas van de buurvrouw per ongeluk omgegooid. Erg vervelend en dat levert de nodige stress op. Je trekt gelijk je portemonnee om de buurvrouw terug te betalen.

STOP!

Als jij een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten is dit namelijk niet nodig. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die jij per ongeluk maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vaas die jij per ongeluk omstootte. Zelfs bij letselschade bij anderen door jouw toedoen ben je verzekerd.

Zelfs als je kind (die inwonend is) per ongeluk schade toebrengt is hij/zij meeverzekerd. Het komt regelmatig voor dat een kind aan het voetballen is en dat een auto geraakt wordt. Een fikse deuk is het resultaat. Normaal gesproken zou je de autoverzekering raadplegen maar vaak dekken zij deze schade niet. De aansprakelijkheidsschade wel.

Je bent dus verantwoordelijk voor de schade die jij, per ongeluk, maakt. Dit kan materiële schade zijn maar ook letselschade. De schade kan soms oplopen tot honderden euro's . Dat is zonde van het geld. Daarom is de aansprakelijkheidsverzekering in het leven geroepen.

Dan vraag jij jezelf natuurlijk af: Maar hoe vaak maak ik bij iemand anders schade en waarom zou ik tientallen euro's betalen per maand? Een logische vraag. Het is ook mogelijk om een eigen risico erbij af te sluiten. Dit betekend dat je tot een bepaald bedrag niet verzekerd ben. Dat wil zeggen dat je dat uit eigen zak moet betalen. Als het bedrag hoger is dan het eigen risico dan zal de aansprakelijkheidsverzekering de rest betalen.