Orkaan Irma over Sint Maarten: Hoe gaat Nederland om met de schade?

Op woensdag 6 september 2017 heeft orkaan Irma één van de eilanden op de Nederlandse Antillen, namelijk Sint Maarten, flink toegetakeld. Het oog van de orkaan in de zwaarste categorie kwam recht boven Sint Maarten te liggen. De schade die Irma vervolgens heeft aangericht op Sint Maarten is haast niet te overzien. De stroom was per direct uitgevallen, wat communicatie met de buitenwereld sterkt bemoeilijkte. Minister Plasterk had toentertijd naar eigen zeggen ook geen beeld van de situatie in Sint Maarten. 
Inmiddels een kleine twee weken later, is dit beeld wel compleet en blijkt de schade extreem groot te zijn. Ruim negentig procent van de gebouwen heeft schade, waarvan maar liefst één derde compleet is verwoest. Er zijn tevens heel veel mensen die helemaal niks meer hebben. Ze hebben geen dak meer boven hun hoofd, al hun bezittingen zijn verloren of verwoest en ze hebben geen kleding meer. Koning Willem-Alexander is inmiddels op Sint Maarten geweest.  "Ik ben ervan overtuigd dat Sint Maarten er weer bovenop komt. We kunnen geen wonderen verrichten. We staan in goede en slechte tijden als Nederland klaar voor Sint Maarten", aldus de koning. Maar nu is de grote vraag hoe Nederland deze hulp kan gaan verlenen en waar dat geld vandaan komt.

Hoe komt Sint Maarten er weer bovenop?

De grootste behoefte die Sint Maarten heeft is watervoorziening. Er is weinig drinkwater en mensen kunnen niet doorspoelen. Hierdoor kunnen kleine kinderen tevens niet gewassen en goed gevoed worden. Er kunnen maar af en toe watertrucks komen, dus mensen zijn heel erg wanhopig naar water. Het vliegveld kan weer gebruikt worden en alle kinderen worden geëvacueerd. De volwassen moeten blijven om te helpen met de wederopbouw. 
Het Franse gedeelte van Sint Maarten kan inmiddels rekenen op geld vanuit Brussel voor de wederopbouw. Voor het Nederlandse deel is dit echter nog onzeker, aangezien het Nederlandse deel een aparte status heeft. Het is namelijk onderdeel van het Nederlandse Koninkrijk. Dus hoe gaat Nederland dit oplossen?

Wat zijn de kosten en wie gaat dat betalen?

De premier van Sint Maarten, Marlin, heeft laten weten dat de kosten voor de wederopbouw van het eiland rond de 1 miljard euro gaan bedragen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft daarentegen aan nog geen schatting te kunnen maken. Er is echter nog een derde partij die ook te maken heeft met de schadevergoeding, namelijk de verzekeraars. Nederlandse schadeverzekeraars zijn niet actief op Sint Maarten, maar de Franse verzekeraars wel! Frankrijk kent een soort publiek-private verzekering waaronder alle burgers aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding bij natuurrampen zoals orkaan Irma. De omvang van die vergoedingen zegt iets over de totale economische schade. De Franse verzekeraars schatten de kosten voor de schade op zo'n 1.2 miljard euro. Het Nederlandse deel heeft iets meer inwoners, dus dit bedrag zal ongeveer gelijk zijn.

Het Nederlandse deel kan dus niet rekenen op een schadevergoeding vanuit verzekeraars, maar omdat ze deel uitmaken van het Nederlands Koninkrijk, is de overheid verplicht te helpen. Hoeveel Nederland gaat bijdragen en waar dat geld vandaan moet komen is echter nog onbekend. 

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekering

Elke dag verzamelen wij de gegevens van tientallen verzekeraars. Deze stoppen wij allemaal in onze vergelijker.
Hierdoor kan jij makkelijk jouw eisen aan een aansprakelijkheidsverzekering invullen en laten wij direct het beste resultaat zien.
Wij zetten ons dagelijks zodat u gegarandeerd de beste verzekering heeft. Maak vandaag nog uw keuze!

Ik kon makkelijk een passende aansprakelijkheidsverzekering vinden. Dat was eigenlijk het enige wat ik wilde.

Joost Thijsen

De verzekering van FBTO pasten het beste bij wat ik graag wilde.

Melanie van Hierden

Na het vergelijken heb ik ook nog even mijn eigen onderzoek gedaan maar dit had eigenlijk niet gehoeven. De vergelijker doet uitstekend zijn werk!

Alex Vaart

About Denny van Mook

Check Also

De vloer is lava: Wie is aansprakelijk?

Iedereen heeft een tijd terug de Ice Bucket Challenge wel mee gekregen. Deze hype, die …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *