De vloer is lava: Wie is aansprakelijk?

Logo van aansprakelijkheidsverzekeringvergelijken.nl

Iedereen heeft een tijd terug de Ice Bucket Challenge wel mee gekregen. Deze hype, die in 2014 in het leven werd geroepen, had als doel dat je een vriend of kennis kon uitdagen om een emmer met ijs over zichzelf heen te gooien. Deelnemers werden door hun voorganger uitgedaagd om dit binnen 24 uur te doen en het te filmen, om het vervolgens online te plaatsen. 
Nu vonden twee Britse vloggers het tijd worden voor een nieuwe challenge, namelijk het spel 'De vloer is lava'. Het doel van dit spel is dat iemand naar iemand anders roept de vloer is lava en dat vervolgens de ander binnen 5 seconden zichzelf in veiligheid moet brengen door zich naar een locatie te begeven dat niet de grond is. Dit leidt tot hilarische situaties
Hoe leuk en spannend het spel ook is, er kleven helaas ook enkele nadelen aan deze hype. Zo leidt dit spel veelal tot schade. De locaties die worden uitgekozen voor dit spel, worden namelijk niet altijd even tactisch gekozen. Zo zijn er video's beschikbaar waarin mensen dit spel in de supermarkt spelen en vervolgens de schappen induiken om zichzelf veilig te stellen. Nu is de grote vraag echter: Wie is er aansprakelijk voor deze schade?

Schade aanrichten bij anderen

Het voorbeeld uit de inleiding over het spelen van de vloer is lava in een supermarkt is natuurlijk een situatie die de winkeleigenaar liever niet ziet. De kosten van producten die kapot gaan of zelfs hele schappen die omvallen kunnen erg hoog oplopen en deze kosten betaald de winkelier natuurlijk liever niet zelf. Dus zijn deze kosten te verhalen op de aanstichter? 
Het antwoord is eenvoudig: Ja! In principe ben je aansprakelijk voor de schade, wanneer je deze schade opzettelijk aanricht. Dus de winkelier hoeft zich wat betreft dit spel niet zorgen te maken om de kosten, want deze zullen niet voor hem zijn.

Wordt deze schade ook vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering?

Het is nu gebleken dat de spelers van het spel bij aangerichte schade, de rekening op hun bordje krijgen. Alleen nu is het natuurlijk wel prettig om te weten of deze schade ook door de aansprakelijkheidsverzekering wordt gedekt. Dit gaat nu geïllustreerd worden aan de hand van een voorbeeld over een kapotte bril door een potje voetbal.

  • Stel je bent aan het voetballen en je draagt je bril. Je hebt pech en de bal komt precies op je bril, waardoor je bril kapot gaat. Ben je dan verzekerd voor de schade? Nee.
    Als je gaat voetballen met je bril op, loop je zelf het risico dat deze bril kapot gaat, dus kan je de schade niet verhalen.
  • Stel je bent aan het kijken naar een potje voetbal en draagt je bril. Een verdwaalde bal komt op je bril als je eventjes niet oplet, waardoor je bril kapot gaat. Ben je dan verzekerd voor de schade? Nee, want ook in deze situatie loop je het risico dat er een bal op je bril terecht komt.
  • Stel je bent je hond aan het uitlaten en je loopt langs een veldje waar wordt gevoetbald. Een verdwaalde bal landt precies op je bril, waardoor deze kapot gaat. In dit geval is degene die de bal heeft geschoten aansprakelijk en kan hij de schade verhalen op zijn aansprakelijkheidsverzekering. Het betreft hier namelijk non-intentioneel schade aanrichten. 

Als we dit voorbeeld nu doortrekken naar de casus van de vloer is lava, dan kan er gesteld worden dat degene die de schade heeft aangericht dus wel aansprakelijk is voor de schade, maar de kosten zullen niet gedekt worden door de aansprakelijkheidsverzekering. Je loopt namelijk door dit spel te spelen, het risico dat je iets kapot maakt, dus dit wordt gezien als opzettelijk handelen.

Leuk, maar ook gevaarlijk!

Dit spel is erg leuk om te spelen, alleen zijn er helaas situaties bekend waarin dit spel nog maar net goed afliep. Zo is er laatst een jongen in Walibi uit een waterattractie gesprongen​ toen een vriend de vloer is lava riep. Hij is er gelukkig ongedeerd vanaf gekomen, maar is wel uit het attractiepark gezet en heeft een toegangsverbod van 2 jaar gekregen.

In Zwitserland is er een meisje door dit spel over een brugreling gesprongen en maar liefst 4 meter naar beneden gevallen en op een betonnen vloer geland. Gelukkig bleek achteraf dat dit meisje oké is, maar dit had natuurlijk heel anders kunnen aflopen.

Voor een goed overzicht van verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen van verschillende aanbieders, klik op de knop hieronder.

 

 

About Denny van Mook

Check Also

Orkaan Irma over Sint Maarten: Hoe gaat Nederland om met de schade?

Op woensdag 6 september 2017 heeft orkaan Irma één van de eilanden op de Nederlandse …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *