Chickfriend aansprakelijk gesteld wegens giftige stoffen in eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen zomer consumenten gewaarschuwd om bepaalde eieren met bepaalde codes erop niet te eten, omdat daar een dusdanig hoge concentratie fipronil inzit, een bepaalde gifstof, dat het nuttigen van deze eieren tot acuut gezondheidsgevaar leidt. Op deze betreffende eieren die afkomstig zijn van een bedrijf uit het Gelderse Eck en Wiel, staat de code X-NL-40155-XX, waarbij de X staat voor elk mogelijk getal. 
Een te hoog gehalte van fipronil is met name voor kinderen zeer schadelijk. Wanneer een te hoge dosis fipronil wordt geconsumeerd, kan dit leiden tot ernstige schade in de lever, nieren en de schildklier. De betrokken bedrijven moeten uit voorzorg al hun eieren terughalen uit de handel. Dit leidt voor deze bedrijven logischerwijs tot flinke verliezen doordat hun productie platligt. 
Maar hoe komt het nou eigenlijk dat er gif in de eieren is gekomen en daarbij, kunnen de betrokken bedrijven die momenteel plat liggen iemand aansprakelijk stellen voor alle verliezen die zij nu draaien?

Kan er iemand aansprakelijk gesteld worden?

Volgens de bedrijven die betrokken zijn bij de productie van de giftige eieren is het bedrijf Chickfriend de grote boosdoener van het inbrengen van het virus. Al de betrokken bedrijven hadden namelijk het bedrijf Chickfriend ingehuurd om bloedluis te bestrijden binnen hun fabriek. De bedrijven hebben Chickfriend op de hoogte gesteld van de claim die zij gaan leggen op een aansprakelijkheidsvergoeding vanuit Chickfriend. De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft te kennen gegeven het hiermee eens te zijn, daar deze bedrijven een dienst hebben afgenomen van Chickfriend die hen allen tot grote schade leidt. Voorzitter De Haan zegt dat het hem niet zal verbazen als Chickfriend door deze schadeclaims failliet zou gaan. Maar hij gaat er wel vanuit dat ze een aansprakelijkheidsverzekering hebben. 

Zal de aansprakelijkheidsverzekering de schadeclaims van Chickfriend vergoeden?

Voordat een aansprakelijkheidsverzekering bepaalde claims tegen de verzekerde gaat vergoeden, moeten er eerst wel aan een bepaald aantal voorwaarden zijn voldaan. Zo zal er de vraag worden gesteld of het bedrijf Chickfriend voor de uitbraak van dit virus op de hoogte was van de aanwezigheid van een hoog gehalte aan fipronil binnen het bedrijf. Als Chickfriend hier inderdaad van op de hoogte was, dan zal de aansprakelijkheidsverzekering niks vergoeden, aangezien Chickfriend deze schadeclaim gemakkelijk had kunnen voorkomen en met opzet heeft gehandeld. Was Chickfriend in zijn totaliteit niet op de hoogte van de aanwezigheid van het fipronil, dan is er een kans dat de aansprakelijkheidsverzekering de schadeclaims wel zal gaan vergoeden.

Uitkomst

De eigenaren van Chickfriend worden vervolgd in een strafzaak en niet met bestuurlijke boetes. Na uitvoerig onderzoek binnen het raadsel hoe het fipronil binnen de organisatie heeft kunnen komen zijn de twee eigenaren van Chickfriend opgepakt. Er wordt gedacht aan een criminele organisatie die zich bezig hield met het verboden middel fipronil. Om hiermee de vraag te beantwoorden of de aansprakelijkheidsverzekering de schadeclaims tegen Chickfriend gaat vergoeden? Nee!

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekering

Elke dag verzamelen wij de gegevens van tientallen verzekeraars. Deze stoppen wij allemaal in onze vergelijker.
Hierdoor kan jij makkelijk jouw eisen aan een aansprakelijkheidsverzekering invullen en laten wij direct het beste resultaat zien.
Wij zetten ons dagelijks zodat u gegarandeerd de beste verzekering heeft. Maak vandaag nog uw keuze!

Ik kon makkelijk een passende aansprakelijkheidsverzekering vinden. Dat was eigenlijk het enige wat ik wilde.

Joost Thijsen

De verzekering van FBTO pasten het beste bij wat ik graag wilde.

Melanie van Hierden

Na het vergelijken heb ik ook nog even mijn eigen onderzoek gedaan maar dit had eigenlijk niet gehoeven. De vergelijker doet uitstekend zijn werk!

Alex Vaart

About Denny van Mook

Check Also

De vloer is lava: Wie is aansprakelijk?

Iedereen heeft een tijd terug de Ice Bucket Challenge wel mee gekregen. Deze hype, die …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *