Aansprakelijkheidsverzekeringen: Goedkoop of niet?

Je stoot per ongeluk een antieke vaas om van iemand anders, je valt per ongeluk met je fiets tegen een auto aan en veroorzaakt lakschade of je trapt per ongeluk een bal door iemand zijn ruit. Dit zijn situaties die iedereen wel eens heeft meegemaakt. Iedereen is zich ervan bewust dat dit soort schades hoge kosten met zich kunnen meebrengen. Gelukkig is daar dan de aansprakelijkheidsverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering kan deze schade voor je vergoeden, tot een zeker bedrag. Maar dan is de vraag: tegen welke prijs?

Prijzen aansprakelijkheidsverzekeringen

Er zijn natuurlijk heel veel soorten aanbieders van aansprakelijkheidsverzekeringen met elk andere prijzen. Vaak worden de kosten van de verzekering van de aanbieders maandelijks in rekening gebracht. Echter valt één ding gelijk op na kort vergelijken van de maandelijkse lasten die aanbieders hebben opgesteld voor de aansprakelijkheidsverzekering: de maandelijkste kosten bedragen niet meer dan enkele euro's. Maar is er ook een verschil tussen de prijzen van een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, verder te noemen AVP, en een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven, verder te noemen AVB?

Prijzen AVP

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is een verzekering die onbedoelde aangerichte schade door de verzekerde dekt. Tevens dekt deze verzekering ook aangerichte schade door huidige logées zonder aansprakelijkheidsverzekering, kinderen, partner, werknemers op het moment dat ze aan het werk zijn (denk hierbij aan schoonmaakster of tuinman) en van huisdieren. Bij het afsluiten van een AVP wordt er gevraagd om de huidige woonsituatie aan te geven. Op basis hiervan bepaalt de aanbieder de kosten van de verzekering. De scenario's zijn hieronder weergegeven:

  • Alleenstaand
  • Alleenstaand met kinderen
  • Samenwonend
  • Samenwonend met kinderen

​Voor alle vier de scenario's is hieronder een eenvoudig staafdiagram weergegeven van verschillende aanbieders:

Zoals uit de grafiek blijkt schommelen de kosten van een AVP, afhankelijk van de woonsituaties en gekozen aanbieder, tussen de 2,50 euro en de 6,25 euro per maand. Deze verzekeringen kunnen schades tot 2.500.000 euro vergoeden. Dan valt die maximaal 6,25 euro per maand wel mee.

​Prijzen AVB

​Bedrijven kunnen ook een aansprakelijkheidsverzekering af sluiten voor hun werknemers. Nu is de bepaling van deze maandelijkse premie een stuk lastiger te bepalen. Dit hangt namelijk af van de volgende zaken:

  • Omzet van het bedrijf
  • Aantal werknemers/loonsom
  • Omvang en soort bedrijf/werkzaamheden
  • De afzetmarkt van het bedrijf
  • Hoogte van het gekozen eigen risico
  • Gewenste verzekerde som

De AVB is dus een stuk lastiger te bepalen. De maandelijkse lasten voor een AVB hangen sterk af van het soort bedrijf, de markt waarin het bedrijf zich bevindt en de grootte van het bedrijf. Er is dus geen lijn te trekken door de maandelijkse kosten. Echter zal een kleine ZZP onderneming ongeveer 10 euro per maand kwijt zijn aan een aansprakelijkheidsverzekering. Er kan dus gesteld worden dat ook deze soort aansprakelijkheidsverzekeringen relatief lage maandlasten hebben voor de potentiële schade die ze kunnen dekken.

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekering

Elke dag verzamelen wij de gegevens van tientallen verzekeraars. Deze stoppen wij allemaal in onze vergelijker.
Hierdoor kan jij makkelijk jouw eisen aan een aansprakelijkheidsverzekering invullen en laten wij direct het beste resultaat zien.
Wij zetten ons dagelijks in zodat u gegarandeerd de beste verzekering heeft. Maak vandaag nog uw keuze!