Verplichting aansprakelijkheidsverzekering – Wordt u geacht er een af te sluiten?

Dagelijks zijn er situaties die resulteren in materiële of letselschade. Zo wil het wel eens gebeuren dat er jonge kinderen buiten aan het voetballen zijn en zonder enige intentie een raam aan diggelen schieten. Er zijn ook tal van situaties bekend waarbij een automobilist zijn kunde van het inparkeren schromelijk overschat en per abuis een andere auto schampt. 
Wanneer er sprake is van dit soort constellatie, waarbij onbedoelde schade is aangericht, is het zeer favorabel om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Voordat deze aansprakelijkheidsverzekering in werking kan treden moet er sprake zijn van een geschiedde subjectief verwijtbare handeling met schade tot gevolg. Mocht de gedupeerde een schadevergoeding van de aansprakelijke willen hebben, dan is het fijn om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Maar is het ook verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?

Particuliere verplichting

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is niet verplicht, maar wel ten zeerste aan te raden. Veelal wordt de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren verward met de WA-verzekering voor de auto, die wel verplicht is. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is dus, zoals net is gebleken, niet verplicht, maar wel ten zeerste aan te raden. Immers kunnen de kosten van de door de aansprakelijke aangerichte schade, met name als het letselschade betreft, erg hoog oplopen. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt vaak schade tot maar liefst 1.250.000 euro, terwijl de verzekering zelf maar enkele euro's per maand kost. 
Is Nederland is de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dus niet verplicht, maar er zijn nog wel enkele uitzonderingen. Zo is voor jagers en voor exploitanten van kerncentrales de aansprakelijkheidsverzekering gelijk gesteld aan de WA-verzekering en dus wel verplicht

Maar hoe zit dat in het buitenland?

In Nederland is het dus algemeen verondersteld dat particulieren over een aansprakelijkheidsverzekering beschikken. De zaken waarbij er dus zonder enige intentie materiële of letselschade is aangericht, kunnen eenvoudig en overzichtelijk in Nederland worden afgehandeld. Maar hoe zit dit in het buitenland? Wat als je daar schade aan een ander berokkent? `

In sommige landen is het verplicht om een groene kaart bij je te hebben. ​De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Tevens bevat dit geschrift telefoonnummers die je moet bellen als zich schade, autopech of diefstal voordoen. In de meeste Europese landen is het niet verplicht om de groene kaart bij je te hebben, omdat de politie dan via een centraal register kan opzoeken of je een goede verzekering hebt afgesloten. Mocht u op vakantie gaan naar één van de volgende bestemmingen, dan is het wel verplicht om een groene kaart mee te hebben.

 • Albanië
 • Bosnië en Herzegovina
 • Iran
 • Israël
 • Marokko
 • Moldavië
 • Montenegro
 • Oekraïne 
 • Rusland
 • Republiek Servië
 • Tunesië
 • Turkije
 • Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië
 • Wit-Rusland

​Bij deze landen is het dus verplicht om de originele groene kaart mee te hebben. Bij de andere landen is dat niet het geval, maar het is toch altijd handig om de kaart bij je te hebben.

Huishoudelijke verplichting

Maar hoe zit het met de aansprakelijkheidsverzekering als je jonge kinderen hebt? Vaak richten kinderen onbedoeld materiële schade aan. Vallen zij dan onder de aansprakelijkheidsverzekering? Of hoeven zij geen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? 
Als je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit, dan wordt er gelijk gevraagd wat je huidige woonsituatie is. Vervolgens wordt aan de hand van de gemaakte keuze een verzekering opgesteld:

 • Alleenstaand zonder kinderen
 • Alleenstaand met kinderen
 • Samenwonend zonder kinderen
 • Samenwonend met kinderen

De aansprakelijkheidsverzekering voor het huishouden en vooral in de situatie met kinderen, verschilt dus niet van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. De aansprakelijkheidsverzekering is dus niet verplicht, maar, zeker met kinderen, ten zeerste aan te raden.

Werk gesitueerde verplichting

Maar hoe zit het met werknemers van bedrijven? Geldt voor die werknemers hun particuliere aansprakelijkheidsverzekering, of zijn bedrijven verplicht een aansprakelijkheidsverzekering aan te stellen voor hun werknemers? De aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is niet verplicht. Echter vallen de werknemers, op het moment dat zij dienst hebben en werk-gerelateerde schade veroorzaken, wel onder de aansprakelijkheid van het bedrijf. Het is dus als bedrijf erg verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als een van de werknemers schade aanricht bij een klant kan dit namelijk grote gevolgen hebben. Tevens is uit onderzoek gebleken dat werknemers zich opportuun op stellen en doelgerichter zijn, wanneer zij onder de aansprakelijkheidsverzekering van hun bedrijf vallen. Dit leidt veelal tot betere resultaten. Dus naast de dekking van hoge kosten, is het ook met het oog op resultaat verstandig voor bedrijven om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekering

Elke dag verzamelen wij de gegevens van tientallen verzekeraars. Deze stoppen wij allemaal in onze vergelijker.
Hierdoor kan jij makkelijk jouw eisen aan een aansprakelijkheidsverzekering invullen en laten wij direct het beste resultaat zien.
Wij zetten ons dagelijks in zodat u gegarandeerd de beste verzekering heeft. Maak vandaag nog uw keuze!