Eigen risico aansprakelijkheidsverzekeringen: Betaalt u wel of geen eigen risico?

Bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering komen veel zaken kijken. Zo zijn er verscheidene aspecten die ingevuld moeten worden, zoals uw huidige woonsituatie (samenwonend of niet en met of zonder kinderen), maar ook uw woonplaats, leeftijd, de hoogte van de dekking en het eigen risico. Maar hoe weet je wat je moet instellen voor het eigen risico? En hoe werkt het eigen risico eigenlijk binnen de aansprakelijkheidsverzekering?

Eigen risico

Bij veel verzekeringen moet je een eigen risico afsluiten. De hoogte van je eigen risico moet je zelf betalen, mits de kosten van je verzekering onder dit bedrag blijft. Dus stel je hebt een eigen risico van 100 euro en je schade is 500 euro, dan betaal je 400 euro.
Hoe hoger je je eigen risico instelt, des te lager wordt de premie die je betaalt voor je verzekering. Bij de verzekeringen, waarbij je een eigen risico instelt, betaal je bij bijna allemaal de som van het aantal keer dat je lasten onder het de hoogte van het eigen risico komt. Dus stel je hebt drie keer per jaar schade, dan betaal je drie keer per jaar je eigen risico. Dit gaat bij alle verzekeringen op, behalve bij de zorgverzekering. Bij de zorgverzekering betaal je, hoevaak je ook in het ziekenhuis komt, 1 keer per jaar je eigen risico. Dus als al over je eigen risico heen bent, hoef je voor de zorg niet meer te betalen. Maar hoe zit dit bij de aansprakelijkheidsverzekering?

Eigen risico bij aansprakelijkheidsverzekering

Bij je aansprakelijkheidsverzekering hoef je in principe geen eigen risico af te sluiten, maar dit kan wel. Echter bieden de meeste aanbieders een aansprakelijkheidsverzekering aan zonder eigen risico. Slechts enkelen doen dit wel, maar dan gaat het eigen risico ook niet hoger dan 100 euro. Mochten verzekeraars wel een eigen risico aanbieden, dan bieden ze daarbij ook een korting aan op de premie van de verzekerde, omdat er vanuit gegaan kan worden dat de verzekerde met een eigen risico in het achterhoofd, over het algemeen voorzichter zal handelen.

Maar hoe zit dan bij andere verzekeringen?

In tegenstelling tot bij de aansprakelijkheidsverzekering, betaal je bij bijvoorbeeld de WA-verzekering wel een eigen risico. Dit eigen risico kan soms oplopen tot enkele tientallen of zelfs honderden euro's. Het gevolg hiervan is wel dat een WA-verzekering over het algemeen een lagere premie heeft. Dit geldt ook voor andere verzekeringen, zoals de inboedelverzekering of opstalverzekering.
Bij de zorgverzekering is een eigen risico zelfs verplicht. Dit is ingesteld om mensen bewust te maken van de kosten van de zorg. Het voorkomt hierdoor heel veel situaties waarbij mensen bij ieder pijntje of klachtje gelijk naar de dokter stapt. Het eigen risico is een bedrag dat elk jaar door de overheid wordt ingesteld. Op het moment hebben alle inwoners van Nederland van een eigen risico op hun zorgverzekering van 385 euro. Dit dient dus eerst te worden betaald, voordat de afgesloten zorgverzekering de schade gaat vergoeden.

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekering

Elke dag verzamelen wij de gegevens van tientallen verzekeraars. Deze stoppen wij allemaal in onze vergelijker.
Hierdoor kan jij makkelijk jouw eisen aan een aansprakelijkheidsverzekering invullen en laten wij direct het beste resultaat zien.
Wij zetten ons dagelijks in zodat u gegarandeerd de beste verzekering heeft. Maak vandaag nog uw keuze!