WA-verzekering: Alle informatie die u nodig heeft

WA Auto Verzekeringen


Maak gebruik van het ruime aanbod
aan verschillende Verzekeraars

Bespaar tot €100 per jaar op je vaste kosten


Veelal is er onduidelijkheid over het verschil tussen de aansprakelijkheidsverzekering en de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Algemeen verondersteld is dat beide verzekeringen betrekking hebben op het beschermen tegen het risico van aansprakelijkheid bij veroorzaakte schade door de verzekerde. Echter is er wel een significant te onderscheiden verschil tussen beide verzekeringen. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is een, zoals de naam het al zegt, vorm van aansprakelijkheidsverzekering. Alleen dekt een WA-verzekering andere zaken dan een aansprakelijkheidsverzekering en gelden er andere voorwaarden bij het afsluiten.

Wat is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering, ook wel WA-verzekering genoemd, is een verzekering die de verzekerde beschermd tegen het risico van aansprakelijkheid. De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt namelijk schade die door de verzekerde is veroorzaakt tijdens het besturen van een motorvoertuig.

Dit kan schade zijn aan zaken zoals een auto en een huis, maar ook aan personen. Een belangrijke voorwaarde is dat de schade zonder opzet is veroorzaakt. De persoon waarbij de schade is veroorzaakt, kan bij een ongeval rechtstreeks aan de verzekeringsmaatschappij om een schadevergoeding vragen.

​Wanneer je een auto koopt, moet je dus een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Er bestaan drie verschillende vormen van WA-verzekeringen, die elk van elkaar verschillen in wat ze dekken en de hoogte van de maandelijkse premie:

  • WA-autoverzekering
  • Beperkt cascoverzekering
  • Volledig cascoverzekering (Allrisk)​

Lees verder...

Is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is dus niet hetzelfde als een 'normale' aansprakelijkheidsverzekering. Op het gebied van wat beide verzekeringen dekken, willen de verschillen nog wel wat verschillen. Maar dan is vervolgens de vraag of de verzekeringen verschillen of juist overeenkomen in hun verplichting om het af te sluiten.

Je bent in het geval van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht om er een af te sluiten. Het wordt wel ten zeerste aangeraden, maar uiteindelijk is de keuze aan de verzekerde zelf of hij wel of geen aansprakelijkheidsverzekering af sluit. Maar hoe zit dat bij de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering? 

Er is gebleken dat je een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluit bij het aanschaffen van een motorvoertuig, zodat je beschermd wordt tegen het risico van aansprakelijkheid in het geval van door jou veroorzaakte schade met je auto. Schade die je veroorzaakt met je auto kan erg hoog oplopen in de euro's, veel hoger dan de schade die een 'normale' aansprakelijkheidsverzekering zou moeten dekken. Stel jij bent aansprakelijk voor een auto ongeluk, waarbij jouw auto total loss is, de auto van de ander total loss is en de ander letselschade heeft. Doordat het ongeluk jouw schuld was, ben je aansprakelijk voor de geleden schade en zal je deze wettelijk moeten vergoeden. Een WA-verzekering zou je hierbij ten zeerste kunnen helpen.
Lees verder...

Tips bij afsluiten van een WA-verzekering

Er zijn drie verschillende soorten dekkingen, die van elkaar verschillen op gebied van hoeveel ze dekken, wat ze dekken en de maandelijkse premie die je geacht wordt te betalen voor deze dekking. De maandelijkse premie staat in positief correlerend verband met de hoeveelheid van de dekking. Tevens wordt de maandelijkse premie bepaald door het soort auto dat de verzekerde wil gaan verzekeren. De WA-autoverzekering dekt alleen de schade die jij veroorzaakt aan andere auto's en is de 'goedkoopste' verzekering. De beperkt cascoverzekering dekt ook schade aan je eigen auto bij een ongeluk en is hiermee de verzekering die in het midden zit qua hoeveelheid van dekking en maandelijkse premie. Tot slot dekt de Allrisk verzekering ook alle schade aan je eigen auto, dus bijvoorbeeld ook als je een paaltje schampt.

Maar hoe weet je nou welke dekking jij moet nemen, als je een WA-verzekering afsluit? Iedereen verschilt immers in rijgedrag. De één loopt namelijk meer risico dan de ander. Tevens zijn er verschillende auto's met verschillende prijzen, waardoor schade reparaties andere kosten met zich mee brengen. ​Er zijn dus redelijk wat factoren die bepalen welke dekking voor jou van toepassing is. Maar is hier wel een bepaalde trend in te ontdekken? Zijn er tips en tricks die ervoor zorgen dat jij eenvoudig de dekking kan kiezen die bij jou past?
Lees verder...

Wat betaal je voor een WA-verzekering?

Een 'normale' aansprakelijkheidsverzekering kan schades tot maar liefst 2.500.000 euro vergoeden. Dit is een groot bedrag dat de meeste mensen niet in 1x zelf hadden kunnen betalen. Wanneer zij een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten kan deze schade door de verzekering worden gedekt, mits er aan de voorwaarden is voldaan. Je zou verwachten dat een verzekering die tot 2.500.000 euro vergoed, ook een hoge maandelijkse premie vraagt. Maar niets is minder waar. Voor een aansprakelijkheidsverzekering betaal je slechts enkele euro's per maand aan premie. Maar hoe zit dat met de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering? Geldt daar hetzelfde voor?

De WA-verzekering dekt schade die jij zonder intentie hebt veroorzaakt met je voertuig. Deze schade brengt over het algemeen meer kosten met zich mee, dan de schade die wordt veroorzaakt door één van de handelingen waarop een 'normale' aansprakelijkheidsverzekering van toepassing is. Betekent dit dan ook dat de maandelijkse premie van een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering duurder is dan die van een 'normale' aansprakelijkheidsverzekering? 

Je maandelijkse premie is het bedrag dat je maandelijks betaalt voor je wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer je dit doet, wil de verzekering jouw zonder intentie veroorzaakte schade vergoeden tot een zeker bedrag waar het eigen risico vanaf is getrokken. De hoogte van deze maandelijkse premie hangt af van een bepaald aantal zaken.
Lees verder...

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekering

Elke dag verzamelen wij de gegevens van tientallen verzekeraars. Deze stoppen wij allemaal in onze vergelijker.
Hierdoor kan jij makkelijk jouw eisen aan een aansprakelijkheidsverzekering invullen en laten wij direct het beste resultaat zien.
Wij zetten ons dagelijks zodat u gegarandeerd de beste verzekering heeft. Maak vandaag nog uw keuze!

Ik kon makkelijk een passende aansprakelijkheidsverzekering vinden. Dat was eigenlijk het enige wat ik wilde.

Joost Thijsen

De verzekering van FBTO pasten het beste bij wat ik graag wilde.

Melanie van Hierden

Na het vergelijken heb ik ook nog even mijn eigen onderzoek gedaan maar dit had eigenlijk niet gehoeven. De vergelijker doet uitstekend zijn werk!

Alex Vaart