Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren: Moeten particulieren er een afsluiten?

Aansprakelijkheidsverzekeringen kunnen op verschillende wijzen afgesloten worden onder verschillende voorwaarden. Er zijn ook verschillende soorten verzekeringen, voor verschillende groepen die een verzekering nodig hebben. Op deze pagina wordt de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren besproken.

De aansprakelijkheidsverzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo is het menigeen wel eens overkomen dat ze per ongeluk tijdens een potje voetbal een bal door een ruit schoten en deze schade moesten vergoeden. Het is dan erg prettig om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben die deze schade kan dekken. Deze schade kan soms zelfs erg hoog oplopen, al helemaal bij letselschade. Een aansprakelijkheidsverzekering is af te sluiten voor slechts enkele euro's per maand, dus het is het zeker waard.

Voor Particulieren

Voordat we dieper in kunnen gaan op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, moeten we eerst een beter beeld schetsen van wat er wordt verstaan onder 'particulieren'. Simpelweg valt alles onder het begrip particulier,​ dat niet door de overheid of als bedrijf is georganiseerd. Kortom, in het gewone leven worden burgers aangezien voor particulieren, naast het bedrijfsleven en de overheid.
De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt dus de financiële gevolgen van de non-intentionele opgelopen schade in het privéleven van een verzekerde. De AVP is op te delen in twee delen:

 • Voor alleenstaanden
 • Voor een gezin​

Wie vallen onder de AVP?

De AVP komt dus in twee vormen voor, namelijk door een alleenstaande- en gezinsdekking. Voor het afsluiten van een AVP wordt van je gevraagd om je huidige woonsituatie te vermelden. De volgende vier opties zijn van toepassing:

 • Alleenstaand
 • Alleenstaand met kinderen

​Tevens kan je je aansprakelijkheidsverzekering pas afsluiten als je uit huis bij je ouders bent. Dit betekent dus dat bij één van de pakketten incluis kinderen, ook de kinderen van de verzekerden onder de AVP vallen. De gezinsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade veroorzaakt door het gezin, huisdieren, logées en werknemers op het moment dat ze in dienst zijn. Het hangt er wel vanaf per verzekeraar welke schade wel of niet gedekt wordt.

Welke schade dekt de AVP?

Wat er wel en niet onder de dekking van een AVP valt is lastig te onderscheiden en verschilt per verzekeraar. We proberen echter wel het gros aan elementen dat wordt gedekt door een AVP:

  • Schade die jij per ongeluk veroorzaakt aan iemand anders zijn spullen.
  • Schade die wordt aangericht door je huisdier.
  • Schade die jij per ongeluk veroorzaakt aan iemand anders zijn gezondheid.
  • Schade veroorzaakt door een gezinslid
  • Alle kosten die betrekking hebben tot een rechtszaak, zoals vertegenwoordiging.
  • Schade die wordt aangericht door jouw onroerend goed (dakpan bijvoorbeeld).

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekering

Elke dag verzamelen wij de gegevens van tientallen verzekeraars. Deze stoppen wij allemaal in onze vergelijker.
Hierdoor kan jij makkelijk jouw eisen aan een aansprakelijkheidsverzekering invullen en laten wij direct het beste resultaat zien.
Wij zetten ons dagelijks zodat u gegarandeerd de beste verzekering heeft. Maak vandaag nog uw keuze!