Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven – Moeten bedrijven er een afsluiten?

Aansprakelijkheidsverzekeringen kunnen op verschillende wijzen afgesloten worden onder verschillende voorwaarden. Er zijn ook verschillende soorten verzekeringen, voor verschillende groepen die een verzekering nodig hebben. Op deze pagina gaan we de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven nader toelichten.

Bedrijven

Bedrijven kunnen verschillende structuren of groottes hebben. Het kan variëren van ZZP tot multinational bedrijven.​ Echter is er één element dat elk bedrijf deelt. Elk bedrijf is als de dood om hoge schadeclaims te krijgen. Er kan in een klus altijd wel wat fout gaan, waardoor er materiële of letselschade ontstaat. De hierop volgende claim kan funest zijn voor een bedrijf, als het niet verzekerd is. Vandaar dat het belangrijk is om als bedrijf een goede aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten om potentiële schade te kunnen dekken. Hierom is er een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) opgesteld. Deze zakelijke verzekering beschermt u als ZZP'er of bedrijf tegen financiële aanspraken van derden. Het betreft hier materiële of letselschade aan personen of zaken die door u als ondernemer of door een van uw werknemers tijdens diensttijd wordt veroorzaakt. Maar wat wordt er nu gedekt door de AVB?

Dekking AVB

​Als een werknemer van je bedrijf schade aanricht, kan dit hoge kosten met zich mee brengen. De aansprakelijkheidsverzekering kan deze schade wellicht dekken. Maar wanneer komt de schade in aanmerking voor een vergoeding van de AVB? Kortom, wat wordt er wel en wat wordt er juist niet gedekt?

Wel verzekerd

Niet verzekerd

Bedrijfsaansprakelijkheid

  • Schade aan uzelf of aan het bedrijf
  • Overal in de wereld. Behalve in Amerika en Canada
  • Schade of kosten die u maakt om uw dienst of product opnieuw te leveren
  • Schade aan personen
  • Schade door een luchtvaartuig of een motorvoertuig
  • Schade aan losse spullen en onroerend goed
  • Schade door asbest

Werkgeversaansprakelijkheid

  • Schade waarvoor u niet aansprakelijk bent als werkgever of opdrachtgever
  • Verwonding, ziekte of overlijden van een medwerker​
  • Schade waarvoor u niet aansprakelijk bent als ondernemer
  • Schade aan spullen van een medewerker
  • Milieuschade die langzaam ontstaat en alleen op uw bedrijfslocatie is.

Milieuaansprakelijkheid

  • Verwonding, ziekte, overlijden van een persoon en schade aan losse spullen door milieuomstandigheden
  • Kosten of maatregelen die u neemt om plostelinge onvoorziene schade te voorkomen.

Het is dus erg belangrijk om als bedrijf een goede aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten om mogelijk faillissement door hoge schadeclaims te kunnen voorkomen. De meeste aansprakelijkheidsverzekering willen schade tot 2.500.000 euro dekken en dat voor een premie van slechts enkele euro's per maand. Deze premies zijn het dus zeker waard om een AVB af te sluiten. Echter is het wel zaak om goed op te letten per verzekering wat de voorwaarden van deze verzekeraar zijn. Wat de verzekeraar wel of juist niet dekt, wil namelijk nog wel eens verschillen.

Let wel, het nemen van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is niet verplicht. Het wordt wel ten zeerste aan te raden wegens bovengenoemde redenen. Immers ben je als bedrijf niet alleen voor je eigen handelen aansprakelijk, maar voor het handelen van elke werknemer in dienst. Vandaar dat dus elk bedrijf eigenlijk wel een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven heeft afgesloten.

Bespaar op je aansprakelijkheidsverzekering

Elke dag verzamelen wij de gegevens van tientallen verzekeraars. Deze stoppen wij allemaal in onze vergelijker.
Hierdoor kan jij makkelijk jouw eisen aan een aansprakelijkheidsverzekering invullen en laten wij direct het beste resultaat zien.
Wij zetten ons dagelijks in zodat u gegarandeerd de beste verzekering heeft. Maak vandaag nog uw keuze!